Skip to content
ProofPass

Do I need a GPSR responsible person in the EU?

As of · sourced from primary law · not legal advice · Auf Deutsch lesen

This English version was prepared with AI from the German page. No native speaker or lawyer has read it. Found a mistake? Write to office@proofpass.eu.

The short answer

Yes, if your product is placed on the EU market and the manufacturer is not established in the EU. Then an economic operator established in the EU must be responsible, such as an importer or an authorised representative. If the manufacturer is in the EU, the manufacturer is the contact.

Art. 16 GPSR (Regulation (EU) 2023/988)

In detail

The roles follow Article 4 of the Market Surveillance Regulation (Regulation (EU) 2019/1020). A manufacturer in the EU, an importer, an authorised representative or a fulfilment service provider can take the role, depending on the set-up.

Example: a seller outside the EU ships from an EU warehouse to customers in Germany. Without an importer or authorised representative in the EU, the product may not be offered.

The name goes on the product, the packaging or an accompanying document. In an online listing it is added when the manufacturer is outside the EU.

Sources

As of 31 October 2026. The legal text in force prevails. This page is not legal advice; sources are given above.