Skip to content
ProofPass

Does my product need a UFI code?

As of · sourced from primary law · not legal advice · Auf Deutsch lesen

This English version was prepared with AI from the German page. No native speaker or lawyer has read it. Found a mistake? Write to office@proofpass.eu.

The short answer

Yes, if your mixture is classified for health or physical hazards and has to be notified to poison centres. The transition period ended on 1 January 2025. Mixtures that are not classified are generally not affected. The details are in Annex VIII CLP.

Art. 45 and Annex VIII CLP

In detail

The notification duty covers mixtures placed on the market for consumers, professional users or industrial users. For industrial use the deadlines ran longest.

Annex VIII regulates exceptions and special cases, for example for mixtures in very small quantities or for certain uses. Check them before you skip a notification.

Example: a sealant maker with a product classified for health hazards needs a UFI. Their water-based, unclassified filler generally does not.

Sources

As of 31 October 2026. The legal text in force prevails. This page is not legal advice; sources are given above.