Czy karta charakterystyki ma termin ważności?
Stan na · oparte na źródłach pierwotnych · nie stanowi porady prawnej · Czytaj po niemiecku
Tę wersję językową przygotowano przy użyciu AI i automatycznie porównano ze źródłami. Nie czytał jej żaden człowiek: ani rodzimy użytkownik języka, ani prawnik. Znaleźli Państwo błąd? Prosimy o wiadomość na adres office@proofpass.eu.
Krótka odpowiedź
Nie. Ważność karty charakterystyki nie wygasa po określonym czasie, ponieważ art. 31 REACH nie podaje takiego terminu. Karta przestaje być aktualna, gdy wystąpi zdarzenie z art. 31 ust. 9: nowe informacje o zagrożeniach lub kontroli ryzyka, decyzja w sprawie zezwolenia albo ograniczenie. Wtedy trzeba ją niezwłocznie zaktualizować i przekazać odbiorcom.
art. 31 ust. 9 REACH
Szczegóły
Często spotykane „co trzy lata” to zwyczaj, a nie przepis. Stara data na karcie sama w sobie nie jest naruszeniem, ale skłania do sprawdzenia, czy nie zmieniła się klasyfikacja składników.
Sprawdzić warto też format. Od 1 stycznia 2023 r. karta musi być zgodna z załącznikiem II w brzmieniu rozporządzenia (UE) 2020/878, ponieważ okres przejściowy zakończył się 31 grudnia 2022 r.
Co zrobić
- Przeglądać karty według harmonogramu firmy.
- Sprawdzić format według rozporządzenia 2020/878.
- Po aktualizacji z art. 31 ust. 9 przekazać nową wersję odbiorcom z ostatnich dwunastu miesięcy.
Źródła
Stan na 2 listopada 2026. Rozstrzygający jest obowiązujący tekst przepisów. Strona nie stanowi porady prawnej; źródła podano powyżej.