Przejdź do treści

Czy wystarczy karta charakterystyki na stronie internetowej?

Stan na · oparte na źródłach pierwotnych · nie stanowi porady prawnej · Czytaj po niemiecku

Tę wersję językową przygotowano przy użyciu AI i automatycznie porównano ze źródłami. Nie czytał jej żaden człowiek: ani rodzimy użytkownik języka, ani prawnik. Znaleźli Państwo błąd? Prosimy o wiadomość na adres office@proofpass.eu.

Krótka odpowiedź

Według rozpowszechnionej wykładni nie. Karta charakterystyki na stronie internetowej to dostępność, a art. 31 ust. 8 REACH wymaga dostarczenia odbiorcy najpóźniej w dniu pierwszej dostawy. Forma elektroniczna jest dozwolona, ale karta powinna do niego dotrzeć, na przykład jako załącznik do e-maila lub osobisty link. Strona może być uzupełnieniem.

art. 31 ust. 8 REACH

Szczegóły

Rozporządzenie mówi, że dostawca „dostarcza” kartę, w formie papierowej lub elektronicznej. Wytyczne ECHA i komentarze branżowe wskazują, że odesłanie do strony internetowej zwykle nie jest dostarczeniem. Polskiego stanowiska organu w tej konkretnej sprawie nie znaleźliśmy, dlatego traktujemy to jako wykładnię, a nie rozstrzygnięcie.

Przykład: klient pisze „nie dostaliśmy karty”, a dostawca odpowiada, że leży na stronie. Podczas kontroli dostawca nie ma nic poza adresem strony. Zapis wysyłki z datą i potwierdzenie pobrania to znacznie mocniejszy dowód.

Co zrobić

  • Wysyłać kartę z pierwszą dostawą e-mailem lub osobistym linkiem.
  • Zapisywać datę wysyłki dla każdego odbiorcy.
  • Stronę internetową zostawić jako dodatkowe źródło.

Źródła

Stan na 2 listopada 2026. Rozstrzygający jest obowiązujący tekst przepisów. Strona nie stanowi porady prawnej; źródła podano powyżej.