Przejdź do treści
ProofPass

Aktualizacja karty charakterystyki: kiedy i do kogo wysłać

Stan na · oparte na źródłach pierwotnych · nie stanowi porady prawnej · Czytaj po niemiecku

Tę wersję językową przygotowano przy użyciu AI i automatycznie porównano ze źródłami. Nie czytał jej żaden człowiek: ani rodzimy użytkownik języka, ani prawnik. Znaleźli Państwo błąd? Prosimy o wiadomość na adres office@proofpass.eu.

Krótka odpowiedź

Aktualizacja karty charakterystyki jest wymagana niezwłocznie w trzech przypadkach: nowe informacje o zagrożeniach lub kontroli ryzyka, udzielenie lub odmowa zezwolenia oraz zastosowanie ograniczenia (art. 31 ust. 9 REACH). Nową wersję z oznaczeniem daty dostawca przekazuje bezpłatnie wszystkim odbiorcom z ostatnich dwunastu miesięcy. Karta nie ma ustalonego terminu ważności.

art. 31 ust. 9 REACH, art. 52 ust. 2 ustawy o substancjach chemicznych

Trzy przypadki z art. 31 ust. 9

Przepis nie podaje cyklu „co trzy lata”. Obowiązek powstaje przy zdarzeniu:

  • pojawiają się nowe informacje, które mogą mieć wpływ na środki kontroli ryzyka, lub nowe informacje o zagrożeniach;
  • udzielono zezwolenia lub odmówiono jego udzielenia;
  • zastosowano ograniczenie.

Do kogo trafia nowa wersja

Do wszystkich odbiorców, którym dostawca dostarczył substancję lub mieszaninę w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy. Informacje są opatrzone datą i oznaczone jako „Aktualizacja: (data)”. Dostarcza się je bezpłatnie, w wersji papierowej lub elektronicznej.

Zmiany względem poprzedniej wersji należy wskazać; zwykle robi się to w sekcji 16. Poprzednie wersje zostają w archiwum, ponieważ art. 36 REACH wymaga przechowywania informacji przez co najmniej dziesięć lat.

Przykład z praktyki

Dostawca surowca zmienia klasyfikację składnika. Producent farby musi niezwłocznie zaktualizować kartę farby i wysłać ją do każdego klienta, który kupił tę farbę w ostatnich dwunastu miesiącach, także do klienta, który od pół roku nic nie zamawia. Bez listy dostaw z datami trzeba to odtwarzać z faktur.

Co grozi w Polsce

Dostawca, który wbrew art. 31 ust. 9 REACH dostarcza kartę niezaktualizowaną, podlega karze grzywny (art. 52 ust. 2 ustawy o substancjach chemicznych i ich mieszaninach).

Co zrobić

  • Wyznaczyć osobę śledzącą zmiany klasyfikacji i ograniczeń.
  • Dla każdego produktu prowadzić listę odbiorców z datą ostatniej dostawy.
  • Przygotować nową wersję z oznaczeniem „Aktualizacja” i wskazaniem zmian.
  • Wysłać ją wszystkim odbiorcom z ostatnich dwunastu miesięcy i zachować dowód.

Najczęstsze pytania

Jak często trzeba aktualizować kartę charakterystyki?

REACH nie określa stałego cyklu. Karta nie wygasa po upływie określonego czasu; aktualizację wywołują zdarzenia z art. 31 ust. 9. Regularny przegląd jest jednak rozsądną praktyką.

Czy aktualizację trzeba wysłać do wszystkich dawnych klientów?

Nie do wszystkich. Obowiązek dotyczy odbiorców, którym dostarczono produkt w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy.

Czy wystarczy zamieścić nową wersję na stronie?

Według rozpowszechnionej wykładni nie. Przepis mówi o dostarczeniu odbiorcom, dlatego bezpieczniej jest wysłać kartę e-mailem lub osobistym linkiem.

Z ProofPass

ProofPass wysyła nową wersję do odbiorców produktu i pokazuje, kto ją otworzył. Poprzednia wersja trafia do archiwum z datą.

Regulamin i informacje prawne są po niemiecku i wersja niemiecka jest wiążąca. Rejestracja, panel, e-maile, widget i strony producenta działają po polsku.

Źródła

Stan na 2 listopada 2026. Rozstrzygający jest obowiązujący tekst przepisów. Strona nie stanowi porady prawnej; źródła podano powyżej.