Przejdź do treści
ProofPass

Jak długo trzeba przechowywać kartę charakterystyki?

Stan na · oparte na źródłach pierwotnych · nie stanowi porady prawnej · Czytaj po niemiecku

Tę wersję językową przygotowano przy użyciu AI i automatycznie porównano ze źródłami. Nie czytał jej żaden człowiek: ani rodzimy użytkownik języka, ani prawnik. Znaleźli Państwo błąd? Prosimy o wiadomość na adres office@proofpass.eu.

Krótka odpowiedź

Przechowywanie karty charakterystyki trwa co najmniej dziesięć lat od ostatniej produkcji, importu, dostawy lub zastosowania substancji albo mieszaniny (art. 36 REACH). Dotyczy to producenta, importera, dalszego użytkownika i dystrybutora, a także zastąpionych wersji karty. Na wniosek organu informacje trzeba niezwłocznie przedłożyć. Bieg terminu zaczyna się przy każdej dostawie od nowa.

art. 36 REACH

Szczegóły

Art. 36 obejmuje wszelkie informacje wymagane do wypełnienia obowiązków z REACH, więc także poprzednie wersje karty. Termin liczy się od ostatniej daty produkcji, importu, dostawy lub zastosowania, a nie od daty sporządzenia karty.

Przykład: produkt dostarczano do 2024 r. Wersję karty z 2018 r. trzeba mieć gotową do udostępnienia co najmniej do 2034 r. Informacje użyte do klasyfikacji i oznakowania przechowuje się co najmniej dziesięć lat po ostatniej dostawie (art. 49 CLP).

Co zrobić

  • Nie nadpisywać starych wersji.
  • Zapisać datę ostatniej dostawy produktu.
  • Przechowywać wersje tak, aby dało się je szybko przedłożyć organowi.

Źródła

Stan na 2 listopada 2026. Rozstrzygający jest obowiązujący tekst przepisów. Strona nie stanowi porady prawnej; źródła podano powyżej.