Przejdź do treści
ProofPass

Czy karta charakterystyki musi być po polsku?

Stan na · oparte na źródłach pierwotnych · nie stanowi porady prawnej

Tę wersję językową przygotowano przy użyciu AI i automatycznie porównano ze źródłami. Nie czytał jej żaden człowiek: ani rodzimy użytkownik języka, ani prawnik. Znaleźli Państwo błąd? Prosimy o wiadomość na adres office@proofpass.eu.

Krótka odpowiedź

Tak, jeżeli produkt trafia do obrotu w Polsce. Art. 31 ust. 5 REACH wymaga języka urzędowego państwa, w którym substancja lub mieszanina jest wprowadzana do obrotu. Karta charakterystyki po polsku jest więc konieczna także wtedy, gdy producent ma siedzibę za granicą. Stacja sanitarno-epidemiologiczna w Warszawie potwierdza, że informacje w karcie muszą być po polsku.

art. 31 ust. 5 REACH

Szczegóły

Przepis nie rozróżnia, skąd pochodzi dostawca. Liczy się rynek, na którym produkt jest wprowadzany do obrotu. Niemiecki producent sprzedający klej polskiej hurtowni przekazuje kartę po polsku, a hurtownia przekazuje ją dalej.

Polska ustawa o substancjach chemicznych i ich mieszaninach nie zawiera osobnego przepisu językowego dla karty; obowiązek wynika bezpośrednio z REACH. Stacja sanitarno-epidemiologiczna w Warszawie pisze wprost, że informacje w karcie muszą być w języku polskim.

Karta przetłumaczona maszynowo bez sprawdzenia przez kompetentną osobę nie jest dobrym rozwiązaniem: załącznik II wymaga, aby kartę przygotowała kompetentna osoba.

Co zrobić

  • Sprawdzić, na które rynki trafia dany produkt.
  • Zamówić polską wersję u kompetentnej osoby.
  • Przypisać wersje językowe do produktu i odbiorców.

Źródła

Stan na 2 listopada 2026. Rozstrzygający jest obowiązujący tekst przepisów. Strona nie stanowi porady prawnej; źródła podano powyżej.