Karta charakterystyki: kiedy jest obowiązkowa i kto ją dostarcza
Stan na · oparte na źródłach pierwotnych · nie stanowi porady prawnej · Czytaj po niemiecku
Tę wersję językową przygotowano przy użyciu AI i automatycznie porównano ze źródłami. Nie czytał jej żaden człowiek: ani rodzimy użytkownik języka, ani prawnik. Znaleźli Państwo błąd? Prosimy o wiadomość na adres office@proofpass.eu.
Krótka odpowiedź
Karta charakterystyki to obowiązek dostawcy substancji lub mieszaniny stwarzającej zagrożenie, substancji PBT lub vPvB oraz substancji z listy kandydackiej (art. 31 ust. 1 REACH). Dostawca przekazuje ją odbiorcy nieodpłatnie, w języku urzędowym, najpóźniej w dniu pierwszej dostawy. W Polsce oznacza to język polski, a niedostarczenie grozi karą grzywny.
art. 31 ust. 1, 3, 5 i 8 REACH, art. 52 ustawy o substancjach chemicznych

Kiedy karta jest wymagana
Art. 31 ust. 1 REACH wymienia trzy przypadki: substancja lub mieszanina spełnia kryteria klasyfikacji jako stwarzająca zagrożenie według CLP, substancja jest trwała, wykazuje zdolność do bioakumulacji i jest toksyczna (PBT) albo bardzo trwała i o bardzo dużej zdolności do bioakumulacji (vPvB), lub znajduje się na liście kandydackiej.
Dla niektórych mieszanin niezaklasyfikowanych kartę dostarcza się na żądanie odbiorcy (art. 31 ust. 3). Dotyczy to mieszanin zawierających składniki wskazane w tym przepisie, w większości od określonych progów stężenia.
Kto i komu ją dostarcza
Obowiązek ma dostawca: producent, importer, dalszy użytkownik i dystrybutor. Odbiorcą jest kolejny uczestnik łańcucha dostaw. Przy sprzedaży ogółowi społeczeństwa karta nie musi być dostarczona, jeżeli produktowi towarzyszy dostateczna informacja, chyba że karty zażąda dalszy użytkownik lub dystrybutor (art. 31 ust. 4).
Przykład: producent kleju stwarzającego zagrożenie sprzedaje go hurtowni, a hurtownia firmie remontowej. Producent dostarcza kartę hurtowni, a hurtownia przekazuje ją firmie remontowej. Sprzedaż tego kleju w sklepie osobie prywatnej nie wymaga wręczenia karty, o ile etykieta i informacje są wystarczające.
Forma, język i termin
Kartę dostarcza się nieodpłatnie, w formie papierowej lub elektronicznej, nie później niż w dniu pierwszej dostawy (art. 31 ust. 8). Język wynika z art. 31 ust. 5: język urzędowy państwa, w którym produkt trafia do obrotu. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie wskazuje, że informacje w karcie muszą być po polsku.
Karta ma 16 sekcji według załącznika II do REACH, w brzmieniu rozporządzenia (UE) 2020/878, i przygotowuje ją kompetentna osoba.
Kto kontroluje i co grozi w Polsce
Nadzór sprawuje m.in. Państwowa Inspekcja Sanitarna, a Inspekcja Handlowa pilnuje dostarczenia wymaganej karty (art. 29 ustawy o substancjach chemicznych i ich mieszaninach). Dostawca, który jej nie dostarcza, podlega karze grzywny (art. 52 ust. 1). Ustawa nie podaje w tym przepisie kwoty.
Pytania o obowiązki można kierować do Krajowego Centrum Informacyjnego ds. REACH i CLP przy Biurze do spraw Substancji Chemicznych. Odpowiedzi są wskazówką, nie wiążącą wykładnią.
Co zrobić
- Sprawdzić klasyfikację każdego produktu i obecność substancji z listy kandydackiej.
- Ustalić, którzy odbiorcy są dalszymi użytkownikami lub dystrybutorami.
- Przygotować kartę po polsku dla rynku polskiego, z datą sporządzenia.
- Wysyłać kartę najpóźniej z pierwszą dostawą i zachować dowód wysyłki.
Najczęstsze pytania
Czy produkt niezaklasyfikowany jako stwarzający zagrożenie potrzebuje karty charakterystyki?
Co do zasady nie, ale odbiorca może jej zażądać dla niektórych mieszanin zawierających określone składniki (art. 31 ust. 3 REACH). Wielu producentów przekazuje ją jednak dobrowolnie, ponieważ wymagają tego klienci.
Czy karta charakterystyki musi być po polsku?
Tak, gdy produkt trafia do obrotu w Polsce. Art. 31 ust. 5 REACH wskazuje język urzędowy państwa, a PSSE w Warszawie potwierdza, że informacje w karcie muszą być w języku polskim.
Czy za kartę charakterystyki można pobierać opłatę?
Nie. Art. 31 ust. 8 REACH przewiduje dostarczenie nieodpłatne, w formie papierowej lub elektronicznej.
Z ProofPass
ProofPass przechowuje karty dla każdego produktu i języka i wysyła je odbiorcom z osobistym linkiem. Wysłanie, otwarcie i pobranie są zapisane ze znacznikiem czasu. Strony dla odbiorców są po polsku.
Regulamin i informacje prawne są po niemiecku i wersja niemiecka jest wiążąca. Rejestracja, panel, e-maile, widget i strony producenta działają po polsku.
Źródła
- Rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 (REACH), EUR-Lex
- Rozporządzenie (UE) 2020/878 (załącznik II do REACH), EUR-Lex
- PSSE w Warszawie: co to jest karta charakterystyki i jak ją czytać
- Ustawa o substancjach chemicznych i ich mieszaninach, tekst jednolity Dz.U. 2022 poz. 1816
- Biuro do spraw Substancji Chemicznych: Krajowe Centrum Informacyjne ds. REACH i CLP
Stan na 2 listopada 2026. Rozstrzygający jest obowiązujący tekst przepisów. Strona nie stanowi porady prawnej; źródła podano powyżej.