Przejdź do treści
ProofPass

Czy instrukcję można zastąpić kodem QR według GPSR?

Stan na · oparte na źródłach pierwotnych · nie stanowi porady prawnej · Czytaj po niemiecku

Tę wersję językową przygotowano przy użyciu AI i automatycznie porównano ze źródłami. Nie czytał jej żaden człowiek: ani rodzimy użytkownik języka, ani prawnik. Znaleźli Państwo błąd? Prosimy o wiadomość na adres office@proofpass.eu.

Krótka odpowiedź

Nie. Kod QR może instrukcję tylko uzupełniać. UOKiK wskazuje, że dane identyfikacyjne, instrukcje i informacje o bezpieczeństwie w formie kodu QR są dopuszczalne jedynie dodatkowo, a podstawą pozostają informacje na produkcie, opakowaniu lub dołączone do niego. To samo wynika z art. 21 GPSR o informacjach w formacie elektronicznym.

art. 9 ust. 7 i art. 21 GPSR

Szczegóły

Art. 21 GPSR pozwala podmiotom gospodarczym dodatkowo udostępniać informacje w formacie cyfrowym, bez uszczerbku dla art. 9 ust. 5, 6 i 7. Producent dołącza instrukcje i informacje o bezpieczeństwie do produktu, chyba że można go używać bezpiecznie bez nich. UOKiK podaje przykłady: nóż kuchenny, długopis.

Kod QR nadal ma sens: prowadzi do aktualnej wersji, tłumaczeń i dokumentów, których nie da się zmieścić na etykiecie. Inaczej wygląda to w przepisach sektorowych, np. dla maszyn od 20 stycznia 2027 r., gdzie instrukcja może być cyfrowa, a wersję papierową producent dostarcza bezpłatnie na żądanie zgłoszone przy zakupie.

Co zrobić

  • Dołączyć instrukcję po polsku do produktu.
  • Dodać kod QR do aktualnej wersji jako uzupełnienie.
  • Sprawdzić przepisy sektorowe dla danej grupy produktów.

Źródła

Stan na 2 listopada 2026. Rozstrzygający jest obowiązujący tekst przepisów. Strona nie stanowi porady prawnej; źródła podano powyżej.