Przejdź do treści
ProofPass

Które baterie muszą mieć kod QR od 2027 r.?

Stan na · oparte na źródłach pierwotnych · nie stanowi porady prawnej · Czytaj po niemiecku

Tę wersję językową przygotowano przy użyciu AI i automatycznie porównano ze źródłami. Nie czytał jej żaden człowiek: ani rodzimy użytkownik języka, ani prawnik. Znaleźli Państwo błąd? Prosimy o wiadomość na adres office@proofpass.eu.

Krótka odpowiedź

Wszystkie. Od 18 lutego 2027 r. kod QR na bateriach jest obowiązkowy dla każdej kategorii, zgodnie z art. 13 ust. 6 rozporządzenia (UE) 2023/1542 i załącznikiem VI część C. Przy bateriach LMT, przemysłowych powyżej 2 kWh i do pojazdów elektrycznych kod prowadzi do paszportu baterii, a przy pozostałych do informacji wymaganych w tym przepisie.

art. 13 ust. 6 rozporządzenia (UE) 2023/1542

Szczegóły

Kod QR to inny obowiązek niż paszport baterii. Paszport dotyczy trzech kategorii z art. 77, a kod obejmuje także inne baterie, np. przenośne. Osobny symbol selektywnej zbiórki obowiązuje na bateriach od 18 sierpnia 2025 r. (art. 13 ust. 4).

Daty etykiet z art. 13 ust. 1 do 3 zależą od aktu wykonawczego: 18 sierpnia 2026 r. lub 18 miesięcy po wejściu aktu w życie, zależnie od tego, która data jest późniejsza. Dlatego nie podajemy tu jednej daty dla tych etykiet.

Co zrobić

  • Sprawdzić wszystkie typy baterii w katalogu.
  • Zaplanować miejsce kodu na baterii lub opakowaniu zgodnie z załącznikiem VI.
  • Przygotować stronę docelową, która nie zmieni adresu.

Źródła

Stan na 2 listopada 2026. Rozstrzygający jest obowiązujący tekst przepisów. Strona nie stanowi porady prawnej; źródła podano powyżej.